post by admin | | Closed

Träna med din hund

Motion är något som både vi och våra fyrbenta vänner behöver, att motionera hunden är lika viktigt som att vi måste röra på oss emellanåt. Bättre kondition gör att vi mår bättre och förhoppningsvis får ett längre liv. Som någon klok människa har sagt; jag tränar inte för att bli yngre, utan för att bli äldre.

Som hundägare så kan det vara bra att ha tåliga träningskläder om du är ute i skog och mark med din hund, rejäla kängor och byxor som både tål väta och lite smuts, då du kanske måste krypa runt i skogen och gömma dig så din hund kan leta rätt på dig.

draghundarVinterträning

Att träna med sin hund ger både dig och hunden motion, vintertid finns det ju möjlighet att åka skidor med dragsele om du har en spring- och dragvänlig hund, då kan det gå riktigt fort. Både du och hunden får en riktigt bra träning med detta. Du kan också åka skidor i vanligt spår och låta hunden springa bredvid.

Sommarträning

Sommartid kan du vara ute både och löpa med sele där hunden få springa bredvid men även vara ute i skogen och springa och hunden får vara med, där kan du även lägga ut sök spår för hunden, till exempel din vante eller något annat som hunden kan söka på. Se till att du har någon form av belöning med dig när hunden varit duktig och ska belönas.

Agility

Har du ork och energi så kanske agility är träningsformen för dig och din hund. Här springer du och din hund i en lagd bana och försöker att klara alla hinder, inte riva något och göra det så snabbt som möjligt. Detta kan vara en av de roligare träningsformerna både för din hund och för dig. Tävlingar finns det gott om och att bygga upp en enkel agility bana hemma på tomten behöver inte vara så svårt.

Sök

Att träna sök med sin hund är skoj för både matte/husse och hund, det vanligaste är att träna spår, ta med dig något hunden känner igen. Någon leksak eller ett favoritgodis och spring iväg och göm dig. Hunden ska inte kunna se dig, så långt bör du vara från hunden. Låt någon annan person släppa i väg hunden med kommandot sök. Har du ingen med dig så så kan du under promenaden med hunden släppta leksaken eller godiset på ett ställe och gå vidare. Efter ett tag går ni tillbaks och du kan be hunden söka upp det tappade.

Att spåra viltspår kanske är mer för dig som är jägare men passar även för andra. Har du inte tillgång till blod från vilt så kontakta någon jägare eller din lokale slaktare. Skaffa en klöv från ett rådjur eller annat vilt och doppa den i blodet och droppa och dra klöven efter marken där hunden ska hitta blodet. Det finns även kurser för olika sök, kolla upp din brukshundsklubb om inte dom har någon aktuell kurs du kan gå. För att lägga blodspår behövs tillstånd från Jordbruksverket, så kolla upp där och ansök om du ska göra detta.