post by admin | | Closed

Hjälp hunden lukta gott

Att ha en stor pälsbeklädd hund att gosa med är något de flesta tycker om, i alla fall så länge hunden luktar gott. Tyvärr så luktar dessa bestar inte alltid lika bra efter ett antal promenader ute och ett antal skålar mat. Vad kan man då göra för att få sitt djur att lukta så gott som möjligt?

Munnen

hundnos

Ett av de ställen som brukar kunna lukta värst är munnen och här beror det helt och hållet på vad hunden äter och hur hälsosam munnen är. En bra diet kan både själv lukta bättre  men kanske främst se till att munnen klarar av att hålla sig hälsosam.

Detta genom att tänderna och käken får arbeta tillräckligt mycket när den tuggas. Andra sätt att hjälpa detta i rätt riktning är att ge hunden tuggben samt genom att borsta tänderna på hunden regelbundet.

Även stärkelsehalten i fodret påverkar munhygienen då för mycket gör munnen till ett trivsamt ställe för bakterier. Stärkelsen kan även ge en annan typ av dålig lukt man helst undviker, nämligen dålig mage.

Ett problem som kan uppstå är att hunden får tandsten.

Pälsen

Hur ofta man skall tvätta hunden kommer ofta upp till debatt, trots att det egentligen är ganska enkelt. Även om vissa råd säger att man bör tvätta hunden varje vecka till ett visst antal gånger per år så är sanningen den att man bör tvätta hunden då den är smutsig.

Tvättar man för ofta så kan hunden få problem med torr hud och skadad päls. Pälsen har nämligen precis som vårat hår ett naturligt fettskydd som tvättar av när man använder schampo. Det kan sedan ta flera veckor att bygga upp det helt igen.

Detta betyder till viss del att man bör vara försiktig med att använda schampo så att man inte gör det för ofta men det viktigaste är ändå att använda ett bra schampo som är anpassat specifikt för hundar. Det finns många alternativ att välja mellan och det bästa brukar vara att testa sig fram för att se vilket just du och din hund tycker om.

Mycket av informationen i denna artikeln är hämtad från denna artikeln på Expressen.se.