post by admin | | Closed

Hunden som ledsagare

För den synskadade så är hunden absolut den bästa vännen, som hjälper och ledsagar sin husse eller matte ute. Den blir sin ledsagares ögon på vägen fram. När hunden är ute och går med sin ledsagare så är det hundens jobb och får inte störas och distraheras på något sätt. Vi andra måste visa den hänsynen.

German-ShepardDet som tidigare hette blindhund kallas i dag för ledsagarhund och i dag så används ledsagarhund inom många olika områden, det kan vara fråga om hörselskadade, rullstolsbundna eller andra med ett rörelsenedsättning som kan vara i behov av hjälp av hund. Det finns även andra som kan få hjälp av hundar, inom äldrevården har man provat att ha hund om det fungerar men även inom terapi för fångar och patienter med brännskador. Det kan vara de som är deprimerade som kan få hjälp med terapi där hund är involverad.

Att träna sin hund kräver tid och engagemang. Träningen bör vara upplagd beroende på vilken ras hunden har. Eftersom hundar är individer så måste träningen läggas upp individuellt. Se till att skräddarsy träningen för just din hund så den passar den ras du har. Träna regelbundet och samma övningar, se till att lära hunden ett mönster som den måste följa. När hunden lärt sig en sak då sitter det, sedan så får du ta reda på speciella egenskaper som just din ras är bra på och utnyttja dessa egenskaper i träningen. Tänk på att det är din bäste vän du tränar.