post by admin | | Closed

Skaffa hundkoja på gården

Vill man ge hunden sin egen plats på gården fixar man ju dessa bäst genom en hundkoja, och här berättar vi vad man ska tänka på när det gäller dessa.

hundkojaEn koja är en plats för huden att undslippa både väder och vind. Här ska den kunna svalka sig eller värma sig beroende på säsong och temperatur. Hundkojan i sig är oftast bara som en del av en större rastgård och upprättar man även en sådan måste man designa den både efter antalet hundar som ska vistas där och hur stor hundarna är.

Krav på själva hundkojan är sedan att det ska både vara isolerad och ventilerad. Man behöver även se till att den ska kunna skydda mot blåst, direkt solsken, kyla och fukt. Vissa saker i detta ligger ju i hur och var på gården man placerar den men andra är en fråga om konstruktion. Det finns också element till hundkoja man kan titta på att skaffa. Detta hjälper till att hålla värmen betydligt bättre än bara isoleringen.

Man kan även bygga kojan själv så länge man följer de ovanstående kraven på utformning. Men nu kommer man även in på lite ytterligare krav. Det ska exempelvis inte låta för mycket inne i kojan så hunden kan få vila. Av denna anledning måste man bland annat välja ett tak som inte ger av sig en massa ljud vid regn. Så plåt är ju något man bör utesluta på en gång. Papp fungerar i regel riktig bra som ett alternativ här. Kojan måste även kunna klara av all snö som kan tänkas falla på den, så det får inte vara tunt. Tänk också på att den ska vara ganska lätt att rengöra. Designa den därför så att åtkomsten överallt inte är besvärlig.

Slutligen kan det ju vara passande att bygga kojan i samma trä och stil som huset, om man nu har en träfasad, för att få det att bättre matcha på gården. Och gör man det vill man nog måla den samma färg också.