post by admin | | Closed

Må bra med husdjur

Oavsett om det är en hund, en katt eller ett annat socialt – eller mindre socialt husdjur så kan man som människa ha nytta av det, inte bara för att det är mysigt att ta hand om ett djur.

Glatt med husdjur

Man brukar säga att ett husdjur har terapeutiska egenskaper, både när det gäller att bota depression, men även för att öka den sociala förmågan exempelvis hos autistiska barn, faktun är att forskning har visat att husdjur ökar den sociala förmågan bland dessa barn. Man har kunnat påvisa ett förbättrat socialt samspel med husdjuret, samt en ökad empatisk förmåga – något som annars är svårt för människor med autism.

Att ha husdjur är förstås även ett stort ansvar som kräver tid och engagemang, men det man får tillbaka från exempelvis hundar i totalt oreserverad kärlek, lojalitet och glädjen att du finns till för dem, det är obetalbart. Med lite träning så kommer husdjuren att lära sig när de ska och inte ska, och de kommer alltid att vara där och trösta en och stå vid din sida – oavsett om du är ”konstig” eller ”onormal” så har du alltid en vän i vått och torrt.

Hundar är måhända lättare att lära saker och ting och att få till ett socialt samspel med, men katter å andra sidan är ett lyckopiller bara i sig med alla knasigheter de hittar på. Många katter känner också av, precis som hundar gör, när du har en dålig dag och kommer då gärna och håller dig sällskap.