post by admin | | Closed

Få katt och hund att samsas

Det kan bli en stressig miljö om katten och hunden inte kommer överens. Men ge inte upp! Det finns olika lösningar på problemet. 

Ibland kan det räcka med att man håller ut. Se till så ingen gör våldsamma utfall mot varandra och ge dem helt enkelt tid att vänja sig vid varandra. Vissa gånger tar det lång tid men ge inte upp!

När hunden och katten först ska mötas är det smart att använda koppel på hunden. Katter är ett flyktdjur och hunden jagar vilket kan bli problematiskt om katten blir rädd och flyr och hunden tycker det blir roligt och vill jaga. Det tar längre tid att lära av hunden från att jaga katten än att lära den att inte bry sig om den. Till en början är det också klokt att skilja på dom med ett galler så att de får vänja sig vid varandras dofter och att se varandra. Tvinga aldrig djuren på varandra utan låt det ta lite tid.

När hunden blir för närgången måste man ligga steget före. Det är inte roligt att korrigera och bestraffa en hund för att den följer sin instinkter. Försök läsa av hundens beteende och när den fokuserar på katten kan ni kalla på den eller locka den till ett annat rum. Om hunden lär sig att den belönas av att ignorera katten så kommer det beteende att vinna över nyfikenheten. Men gör hunden utfall och verkar inte kunna slappna av runt katten så är det viktigt att de aldrig lämnas ensam. Då får man helt enkelt spärra av huset när man ska bort. Katten ska ha tillgång till sitt vatten och hunden till sin säng och gärna något som tillhör husse eller matte så den känner sig trygg medan den väntar på er.

Katten är lite kinkigare och kan vara svårare att kontrollera. Om ni har hus kan det vara en god idé att skaffa en kattlucka så katten kan sticka om den blir irriterad på hunden. De är lättinstallerade och kostar inte mycket. Det går till och med att få den chipstyrd så endast hushållets katter kan ta sig in genom luckan. Bor man i lägenhet ska man se till att katten har möjlighet att nå högre platser för att undkomma hunden, exempelvis en bokhylla eller katträd.

Träd för katter finns i olika modeller och höjder. Vissa står direkt på golvet, medans andra monteras på väggen. Kojor av olika slag kan bland annat  hängas över elementet eller ställas in i bokhyllan och monteras direkt på väggen. Alla fungerar bra som skydd för katten om den monterats på lämplig höjd.

Både hunden och katten ska ha möjlighet att äta ifred utan att störas av varandra. För en hund är det lättare eftersom den får mat endast vissa tider. Se till att katten är utanför rummet när hunden får mat och ställ undan skålen sedan så katten inte markerar revir eller annat. Katten ska dock alltid ha tillgång till vatten och många ser också till att det alltid finns lite hårdkulor eller liknande ifall den blir hungrig. Det är svårare att hålla hunden från kattskålen än tvärtom så ställ kattskålarna högre upp så den kan äta ifred.