post by admin | | Closed

Att resa med sin hund

Att resa med sin hund behöver inte vara så besvärligt, har man sedan hunden var valp tränat på att åka bil, buss eller vilket fortskaffningsmedel man nu använder, så hunden har fått en vana att åka längre sträckor med till exempel bil. En hund är mycket anpassningsbar när den är valp och om man redan i valpstadiet börjar vänja hunden vid vissa saker så blir det inget konstigt för hunden. 

hund-bilAtt resa med buss och tåg kan vara lite knepigare beroende på hur länge man ska åka. Och vissa bussar tar inte på hundar om det inte är en ledsagarhund. Tåg däremot så bokar man bara en biljett i hundkupé så är det inga problem. På tunnelbanan är det skyltat vilka vagnar man har möjlighet att kliva på med hund. Så det är inga större bekymmer heller. Framförallt så ska man hålla koll så att hunden mår bra när man är ute och åker med den, det gäller oavsett om du har den i din egen bil där den kanske är van att åka eller om du tar dig fram med tåg.

Se till så du kan ge hunden friskt och fräscht vatten, det finns behändiga reseskålar som inte tippar ur vattnet så lätt. Åker du bil längre sträckor, till exempel på semester, se till att stanna med jämna mellanrum så hunden får göra sina behov och få frisk luft. Att bo på hotell kan ju vara svårt när man har hund, däremot om du kollar in campingar och vilka regler de har för sina uthyrningsstugor så kan det vara ett  fullgott alternativ, kolla in vår lista på några campingar längst ner på denna sida.

Om du ska åka tåg, buss eller flyg, kolla upp med bolagen vad som gäller så det inte kommer som en överraskning när du står där och ska kliva ombord. Det kan ändras vad som gäller och olika bussbolag till exempel kan ha olika regler vad som gäller att ta med sin hund i bussen.

Att resa utomlands med sin hund kan vara roligt och spännande, men kolla upp om det är möjligt överhuvudtaget. Reser du inom EU så ska din hund vara märkt med ett microchip och ha ett eget pass. Kolla upp med din veterinär vad som gäller. På Jordbruksverkets hemsida kan du läsa vad som gäller om införsel av hund till Sverige från ett annat EU-land. Kolla även upp det land du ska åka till hur det ser ut med sjukdomar som kan drabba din hund.

Framförallt så bör du innan du reser kolla att allt stämmer i ditt hunds pass, att datum för vaccinationer och ID-märkning stämmer, för när du väl är på flygplatsen och det är något fel så kan det bli besvärligt att ta med sin hund. Så lycka till med att resa med din hund oavsett om det är inom landets gränser eller om du är på väg utomlands.

 • campingMosjöns camping
  Mosjön 110
  896 91 HUSUM
  Telefon: 0663 – 200 89
 • Lysingsbadet
  Västervik Resort AB
  593 53 Västervik
  Telefon: 0490-25 8000
 • Gustafsviks Campingplats
  Sommarrovägen 1
  702 30 Örebro
  Telefon: 019-19 69 50